Co to jest INCI? Jak czytać etykiety kosmetyków?

Autorką Międzynarodowej Nomenklatury Składników Kosmetycznych INCI jest The Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association. Założony w 1894 roku. Nowa nazwa to The Personal Care Products Council (dawniej CTFA).

ZAKUPY
27. Oct 2018
116 wyświetleń
Co to jest INCI? Jak czytać etykiety kosmetyków?

Autorką Międzynarodowej Nomenklatury Składników Kosmetycznych INCI jest The Cosmetic, Toiletry, and Fragrance Association. Założony w 1894 roku. Nowa nazwa to The Personal Care Products Council (dawniej CTFA).

W 1973 r. Organizacja CTFA wydała pierwszy słownik składników, który zawierał 5000 tytułów. Każdy składnik miał swój własny numer - numery Chemical Abstract Service Registry (CAS). Piąta edycja słownika została wydana w 1994 roku pod nazwą International Cosmetic Ingredient Dictionary i zawierała 6000 składników. W 2006 r. Ukazało się 11. wydanie słownika International Nomenclature of Cosmetic Ingredient ( INCI ), które zawierało ponad 30 000 składników. Można zauważyć, że ponad 12 lat ilość składników wzrosła ponad dwukrotnie. W 2010 roku na świecie opublikowano 13. edycję International Cosmetic Ingredient Dictionary & Handbook, wydanie 13. Zawiera 17 500 składników.

Składniki kosmetyków są szkodliwe dla zdrowia (z wyłączeniem ekologicznych kosmetyków).

Na czerwone podświetlone substancje , których użycie może spowodować poważne uszkodzenie zdrowia!

A

Achillea Millefolium (Yarrow)- Wyciąg z krwawnika - przywraca uszkodzone komórki skóry. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.

Acorus Calamus (Sweet Flag Root) - Wyciąg z trzciny ayr - usuwa oleistość i połysk, dzięki czemu twarz jest czysta, świeża i matowa.

Actinidia chinensis (Kiwi) - Ekstrakt z kiwi - stosowany jako składnik nawilżający i do karmienia skóry, który korzystnie wpływa na procesy metaboliczne w komórkach skóry. Ma działanie lecznicze na włosy i skórę głowy, jest stosowany w produktach do pielęgnacji włosów.

Aesculus Hippocastanum (Kasztanowiec) - Wyciąg z kasztanowca - tonizuje i wzmacnia naczynia krwionośne i skórę. Ma działanie wiążące tkankę. Poprawia tworzenie kolagenu.

Alaria esculenta - Wyciąg z alarii - zawierają wysokie stężenia polifenoli, co powoduje ich silny efekt antyoksydacyjny.

Alkohol - Naturalny alkohol etylowy lub alkohol. Otrzymany z ziarna (pszenicy lub żyta) w drodze fermentacji. Alkohol etylowy jest bezbarwną, lotną cieczą o lekkim aromacie.

Alg - Wyciąg z alg - pokrywa skórę warstwą ochronną i nawilżającą. Odżywia minerałami. Poprawia metabolizm komórkowy i elastyczność skóry.

Aloe barbadensis - Wyciąg z aloesu - zapewnia wszechstronną pielęgnację dla wszystkich rodzajów skóry.

Aloe barbadensis (Aloe vera) Gel - Żel aloesowy - ma działanie nawilżające, fotoprotekcyjne.

Aloe barbadensis (Aloe) Leaf Juice - Sok z aloesu - ma właściwości oczyszczające, homeostatyczne, odżywcze, immunomodulujące.

Aluminium Hydroxide - Wodorotlenek glinu - ma działanie ściągające, bakteriobójcze i schnące.

Ammonium Lauryl Sulfate - Siarczan laurowy amonianu jest detergentem.

Amyl Cinnamal - Naturalny środek konserwujący

Aniba parviflora - Olejki eteryczne z drzewa różanego - stosowane w celu poprawienia elastyczności i nawilżenia skóry, resorpcji drobnych blizn, zapobiegających pojawianiu się zmarszczek.

Anthemis Nobilis (Rumianek) - Woda z rumianku - nawilża, zmiękcza i oczyszcza skórę. Pomaga z podrażnieniem, alergią, łagodzi, a także ma działanie przywracające komórkę.

Aqua - Oczyszczona woda.

Alkohol arachidylowy - Alkohol arachidylowy - Posiada właściwości zmiękczające.

Arachidyl Glucoside - Emulgator na bazie roślinnej.

Arctium Lappa (łopian) - Ekstrakt z łopianu - ma właściwości antytoksyczne i przeciwutleniające.

Argania spinosa (Argan) Oil - Olej arganowy - zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, odmładza ją, dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych łagodzi i zmiękcza skórę; nawilża skórę, chroni ją przed wysuszeniem i podrażnieniami; Wygładza skórę, w tym zmarszczki, bez efektu dokręcania.

Argania spinosa shell powder - Proszek arganii kłujący - zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, odmładza ją. Drobne cząsteczki proszku doskonale usuwają cząstki martwej skóry.

Aromat - W produktach MADARA "zapach" oznacza aromatyczną mieszaninę, która składa się z naturalnych olejków eterycznych, bez żadnych składników syntetycznych. Zwróć uwagę, że w zwykłych produktach kosmetycznych słowo "zapach" najczęściej odnosi się do mieszaniny aromatycznych aromatów, które mogą być szkodliwe dla ludzi i natury.

Artemisia Vulgaris (Mugwort) Extract - Wyciąg z pospolitego piołunu - łagodzi podrażnienia i reakcje alergiczne, zmniejsza zaczerwienienia i swędzenie.

Askorbinowy kwas (witamina C) - Kwas askorbinowy jest silnym przeciwutleniaczem

Avena Sativa - Ekstrakt z owsa - ma działanie nawilżające, drażniące, spowalniające starzenie i przeciwzapalne.

B

Bambus arundinacea - Wyciąg z bambusa - stosowany jako składnik o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym.

Beeswax - Wosk pszczeli - ma silne właściwości bakteriobójcze. Służy do produkcji środków farmaceutycznych, w leczeniu ran, oparzeń, owrzodzeń, procesów zapalnych skóry i błon śluzowych.

Behenyl alkohol - Alkohol behenylowy to emulgator, emolient.

Benzoesowy kwas - Kwas benzoesowy - stosowany do zmiękczania wody, do kremów konserwowych.

Benzylowy alkohol - Alkohol benzylowy jest substancją, która jest składnikiem różnych olejków eterycznych. Identyczny jak naturalny alkohol benzylowy jest czasem stosowany do ochrony naturalnych kosmetyków przed uszkodzeniem.

Benzylowy benzoesan - Benzoesan benzylu jest lekiem przeciwpasożytniczym do stosowania zewnętrznego. Penetruje tylko w górnych warstwach naskórka. Nie jest wchłaniany do krążenia ogólnoustrojowego.

Benzyl Salicylate - naturalne substancje, które nadają kosmetykom przyjemny zapach. Absorbuje i rozprasza energię promieniowania ultrafioletowego.

Beta-glukan - Beta-glukan - pomaga wygładzić drobne zmarszczki.

Betain - Betaina - aktywny składnik roślinny, jest zawarta na przykład w burakach cukrowych. Zawarte w produktach do pielęgnacji włosów, zapewniające im zdrowy połysk. W połączeniu z wyciągiem z rumianku - w kremach - łagodzi skórę i stymuluje jej funkcje ochronne.

Betula Alba (Birch) Extract - Wyciąg z brzozy - ma właściwości ściągające, pobudzające, utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową, dezynfekuje skórę. Dobrze zmiękcza i łagodzi.

Biosacharyd GUM-4 - Żywica - utrzymujący wilgoć polisacharyd - biopolimerów o wysokiej masie cząsteczkowej, przyczynia się do wilgoci skóry.

Bisabolol - ma działanie przeciwzapalne i gojenie się ran.

Borago - Olejek z ogórecznika ma wysoką zawartość kwasu gamma-linolowego, który określa jego właściwości redukujące. jest stosowany jako składnik przeciwutleniający.

Butylowany hydroksytalen (BHT) - Butyloksytoluen jest przeciwutleniaczem, który powoduje raka.

Butylene Glycol - Glikol butylenowy jest rafinowanym produktem, który działa jako środek powierzchniowo czynny. Substancja jest tak toksyczna, że ​​wymaga rękawic ochronnych, odzieży i okularów. Wnika bardzo szybko w skórę, powoduje uszkodzenie mózgu, wątroby, nerek.

Butyrospermum parkii (Shea) Butter - Masło Shea ma cudowne właściwości zmiękczające i regenerujące, wpływające na syntezę kolagenu.

Bambus arundinacea -Wyciąg z bambusa - stosowany jako składnik o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym.

C

Cofeina - Kofeina - pochodzi z ziaren kawy. Wspomaga rozkład tłuszczów i przyspiesza wymianę komórek.

Calendula Officinalis (Calendula) Extract - Wyciąg z nagietka - ma działanie antyseptyczne, leczy różne choroby skóry. Niszczy wolne rodniki i działa jak naturalny filtr UV.

Camelia sinensis (zielona herbata) - Wyciąg z zielonej herbaty - ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne.

Canola (Rapeseed) Oil - Olej rzepakowy - ma cudowne działanie zmiękczające, przywracające.

Caprylic trigliceryd kaprynowy - Capri-trigliceryd - naturalny środek zmiękczający pochodzący z oleju kokosowego, zapobiega utracie wilgoci. Przywraca barierę kwasową, dzięki czemu skóra pozostaje nawilżona.

Capryloyl Glycine - Karolilo-glicyna jest naturalnym ekstraktem pochodzącym z owsa, nasion słonecznika, orzecha kokosowego i palm. Ma doskonałe właściwości przeciwbakteryjne i bakteriobójcze.

Carrageenan - Karagen - Naturalny polisacharyd pochodzący z czerwonych alg. Ma działanie zagęszczające, sprawia, że ​​produkt przypomina galaretkę. Czasami nazywa się to mchem irlandzkim.

Carum Petroselinum (pietruszka) - Ekstrakt z pietruszki - zmniejsza obrzęk tkanek, wzmacnia naczynia krwionośne.

Celuloza - Karboksymetylocelulozy - powszechnie stosowane w kompozycjach pasty do zębów, środka dyspergującego i stabilizującego w kosmetyków kolorowych, dodatki żelujące w kremach do masażu i golenia.

Centaurea Cyanus (Chaber) Ekstrakt - Wyciąg z chabrowego - działa tonująco i regenerująco, zmniejsza obrzęki, wygładza drobne zmarszczki.

Centaurea Cyanus Distillate - Destylat niebieski chaber - ukoić i zrelaksować wrażliwą skórę wokół oczu.

Cera Alba (wosk pszczeli) - Wosk pszczeli - ma silne właściwości bakteriobójcze. Służy do produkcji środków farmaceutycznych, w leczeniu ran, oparzeń, owrzodzeń, procesów zapalnych skóry i błon śluzowych.

Cetearylowy alkohol - Nie jest to alkoholem, który zazwyczaj (alkohol etylowy lub etanol), otrzymuje się z roślin z woskowej substancji, które poprawiają strukturę produktu kosmetycznego. Delikatnie przykrywa skórę cienką warstwą ochronną, która zmniejsza parowanie wilgoci ze skóry.

Cetearyloglukozyd - Cetearyloglikozyd jest naturalnym emulgatorem, który zapewnia jednorodne mieszanie składników. Powstaje z Cetearyl Alcohol and Glucose.

Cetylowy alkohol - Alkohol cetylowy - pochodzący z oleju kokosowego i palmy kokosowej, stosowany jest jako emulgator i stabilizator.

Chamomilla Recutita (rumiankowy) - Wyciąg z rumianku - nawilża, zmiękcza i oczyszcza skórę. Działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i kojąco, a także działa przywracając komórki.

Chlorofilina (CI 75810) - Chlorofil to naturalny zielony pigment pochodzący z zielonej rośliny - Medicago sativa.

CI 77491 - Tlenek żelaza II - reguluje wilgotność skóry.

CI 77492 - Tlenek żelaza III - reguluje wilgotność skóry.

CI 77499 - Tlenek żelaza IV - reguluje wilgotność skóry.

Citral - antyseptyczny, przeciwzapalny, przeciwbólowy. Działa aktywnie na większość mikroorganizmów. Nie wchłania się po nałożeniu na skórę.

Citric acid - Kwas cytrynowy jest naturalnym ekstraktem z owoców cytrusowych.

Cytronellol - Otrzymywany z olejków eterycznych, stosowany do kompilacji kompozycji kwiatowych i perfum.

Citrus Aurantium amara (Gorzka pomarańcza) Flower Distillate - Destylatowe kwiaty pomarańczy - ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Oczyszcza, tonizuje skórę i utrzymuje świeżość.

Citrus Aurantium amara (Bitter orange) - Ekstrakt z kwiatu pomarańczy - stymuluje syntezę kolagenu, nadając skórze elastyczność i dźwięk, nawilża i odświeża cerę.

Citrus aurantium amara - Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy - wspomaga regenerację komórek.

Citrus grandis - Ekstrakt z grejpfruta - zawiera wysokie stężenie witaminy C.

Cocamidopropyl Betaine - Kokoamidopropylobetaina - produkowana jest z kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego.

Coco glukozyt - Coco-glukozyd - substancja czynna surfaktant. Ujędrnia skórę, pobudza mikrokrążenie i metabolizm w komórkach.

Coco-glukozyd i oleinian gliceryny - Składniki różnych naturalnych tłuszczów i olejów mają działanie immunostymulujące - łagodne detergenty.

Olej kokosowy - zapewnia elastyczność preparatu, jest dobrze stosowany na skórze i ma właściwości hydrofobowe. Doskonała ochrona, zmiękcza i wygładza skórę.

Coffea Arabica (Coffee) Bean Extract - Ekstrakt z ziaren kawy - wspomaga krążenie krwi, usuwa nadmiar płynów z organizmu, rozszczepia komórki tłuszczowe i stymuluje procesy metabolizmu komórkowego.

Communis (Castor) - Olej rycynowy to dobrze zmiękczający olej, który doskonale wchłania się w skórę, czyniąc ją miękką i nawilżoną. Jest stosowany w pielęgnacji ust, aby stworzyć warstwę ochronną, która sprawia, że ​​usta są miękkie i aksamitne.

Crataegus Monogyna (Hawthorn) Extract - Ekstrakt z głogu - chroni naczynia krwionośne przed szkodliwymi toksynami, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i układu limfatycznego oraz tonizuje tkanki mięśniowe.

Cucumis Sativus (Cucumber) Extract - Ekstrakt z ogórka - nawilża i odświeża skórę, a także reguluje jej poziom pH i pomaga przywrócić naturalną warstwę ochronną skóry.

Cucurbita Pepo (Pumpkin) Extract - Ekstrakt z dyni - enzymy dyniowe zawierające beta-karoten i witaminy mają naturalne właściwości chroniące przed promieniowaniem UV.

Cyklometikon - Cyklometikon jest syntetycznym olejem silikonowym. Może powodować poważne uszkodzenie oczu. Bardzo niebezpieczne, jeśli dostaniesz się do przewodu pokarmowego. Działa szkodliwie w kontakcie ze skórą i w przypadku wdychania.

Cypress essential oil - Olejek cyprysowy ma najlepszy efekt ściągający.

D

Decil Glucoside - środek zmiękczający i oczyszczający pochodzący z roślin.

Decyl Cocoate - Deco cocoat - pochodzące z oleju kokosowego.

Dehydroacetic acid - Kwas dehydrooctowy - działa oczyszczająco, antybakteryjnie, wzmacnia działanie innych środków antyseptycznych.

Dehydroxanthan gum - Guma dehydroksantanowa - jest naturalnym środkiem uszczelniającym, nadaje skórze przyjemne wrażenie.

Diethanolamine (DEA) - Diethanolamine - ta substancja jest stosowana w piankach kosmetycznych, powoduje podrażnienie oczu i kontaktowe zapalenie skóry. Łatwo wchłaniany przez skórę, że jest w stanie zgromadzić w narządach ciała, nawet w mózgu. Częste stosowanie kosmetyków zawierających tę substancję może prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób wątroby i raka nerki.

Dimetikon - Dimetikon jest syntetycznym polimerem silikonowym. Służy jako środek drażniący, powoduje alergiczną reakcję skórną, jest toksyczny.

Kopolimer dimetikonu jest syntetycznym polimerem silikonowym. Służy jako środek drażniący, powoduje alergiczną reakcję skórną, jest toksyczny.

E

Equisetum Arvense (Horsetail) Extract - Ekstrakt ze skrzypu - odbudowuje, leczy i napina skórę. Poprawia elastyczność skóry, a także krążenie krwi i płynów w tkankach. Zmiękcza i wygładza skórę.

Echinacea purpurea (Purple Cone Flower) Extract - Wyciąg z Echinacea purpurea - ma unikalną aktywność immunostymulującą, przeciwbakteryjną i przeciwzapalną.

Etylenodiaminotetraoctowy kwas (EDTA) - Kwas etylenodiaminotetraoctowy jest składnikiem syntetycznym. Działa niszcząco na drogi oddechowe i skórę.

Ethylparaben - Ethylparaben - stosowany jako środek konserwujący. Może powodować raka piersi, niszczyć tło hormonalne, powodować niepłodność.

Esencjonalny olejek z eukaliptusa - oczyszcza skórę z trądziku, wzmacnia regenerację tkanek skóry.

Efgenol - jest szeroko znany ze swoich właściwości antyseptycznych, przeciwbólowych i łagodzących.

F

Farnesol - ma działanie bakteriostatyczne. Wyizolowany z olejków eterycznych, stosowany jako substancja pachnąca i utrwalacz w perfumerii.

G

Geraniol - Geranium pochodzi z olejków eterycznych, odnosi się do pachnących olejków, jest stosowany do wytwarzania kompozycji zapachowych, aromatyzowania mydła i detergentów.

Geranium - Olejek z geranium - Piękny zapach, właściwości ściągające i antyseptyczne, jak również zdolność do regulowania produkcji sebum sprawia, że ​​olejek z geranium dobry środek do pielęgnacji skóry. Doskonale nadaje się do skóry zbyt suchej lub zbyt tłustej lub do skóry suchej z oddzielnymi obszarami tłuszczowymi.

Ginger essential oil - Olejek z imbiru - Olejek z imbiru - działa przeciwzapalnie i antyseptycznie.

Ginkgo biloba - Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego - Poprawia mikrokrążenie w tkankach, dopływ krwi i oddychanie komórkowe. Wspomaga usuwanie toksyn, poprawiając procesy metaboliczne.

Gliceryna jest naturalnym środkiem nawilżającym do skóry pochodzącym z ekologicznych olejów roślinnych. Gliceryna ma wyraźną, wiążącą wodę właściwość, która przyciąga H2O z powietrza, pomagając w ten sposób skórze utrzymać wilgoć.

Glicerolu / mleczan / linolan / oleinian - Cytrynian glicerolu / mleczan / linolan / olein są środkami powierzchniowo czynnymi o właściwościach nawilżających i ochronnych.

Glyceryl Laurate - Laurynian glicerolu - stabilizator

Glyceryl Oleate - Składnik różnych naturalnych tłuszczów i olejów ma działanie immunostymulujące.

Glyceryl Stearate - Stearynian gliceryny to środek zmiękczający, który pogrubia i rozprowadza substancję powstałą z gliceryny i naturalnego kwasu stearynowego.

Glyceryl Stearate Citrate - Cytrynian stearynianu gliceryny jest pochodną oleju palmowego i oleju sojowego, naturalnego emulgatora, zmiękczacza, środka zagęszczającego i rozprowadzającego.

Glycine Soja (Soy Bean) Oil - Olej sojowy - bogaty w tłuszcze olejek roślinny, który zawiera przeciwutleniacze, chroni skórę przed starzeniem. Nawilża, nadaje skórze miękkość i wyrównuje jej kolor.

Glicyna Soja (Soja) Sterole - Sterol sojowy - pochodna kwasu sterolowego, zawarta w naturalnym oleju z rośliny soi, ma właściwości nawilżające, witaminizujące i zmiękczające.

Glycine soja oil - Olej sojowy jest skutecznym środkiem zmiękczającym uzyskanym z nasion soi, dobrze nawilża skórę i zapobiega utracie wilgoci.

Glycyrrhiza glabra (Licorice) Extract - Ekstrakt z korzenia lukrecji - łagodzi podrażnienia skóry, ma działanie otulające, zmiękczające i aktywne przeciwzapalnie, działa przeciwskurczowo. Działa odświeżająco, przeciwzapalnie.

Grapefruit essential oil - to pomaga z otyłością i cellulitem, głównie ze względu na właściwości moczopędne.

H

Hamamelis Virginiana (Witch-Hazel) Distillate - Destylat oczaru wirginijskiego Virginia - dzięki antyseptyczne, przeciwzapalne, nawilżające i odżywcze skutków destylat oczaru wirginijskiego pomaga nawilżać i ustabilizować tłustej i mieszanej rodzajów skóry.

Hammamelis virginia distillate - Destylat oczaru wirginijskiego - działa uspokajająco.

Helianthus Annuus (słonecznik) - Olej słonecznikowy to cudowny olej o działaniu uspokajającym. Dzięki zawartości witaminy E poprawia właściwości kosmetyczne przeciwutleniaczy.

Hibiscus sabdarifa flower extract - Ekstrakt z hibiskusa kwiat - ma doskonałe właściwości regenerujące i odmładzające.

Hippophae rhamnoides (rokitnik) Wyciąg - Ekstrakt z rokitnika - nawilża i odżywia skórę, usuwa martwe komórki.

Hippophae rhamnoides (Rokitnik) Olej - Olej z rokitnika - olej ma działanie witaminowo-lecznicze, zmiękcza skórę i wygładza zmarszczki, wzmacnia włosy, zapobiega wypadaniu włosów i wypadaniu włosów. Olej działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, antyseptycznie, przeciw promieniowaniu, przeciw oparzeniom, przywracając tkankę.

Hippophae Rhamnoides (wyciąg z owoców rokitnika) - Ekstrakt z rokitnika jest bogaty w przeciwutleniacze roślinne. Zmiękcza i odżywia komórki skóry, przyczyniając się do ich regeneracji. Naturalny filtr UV niszczy wolne rodniki.

Hordeum Vulgare (wyciąg z jęczmienia) - Wyciąg z kiełków jęczmienia - niszczy toksyny szkodliwe dla skóry i neutralizuje wolne rodniki. Poprawia elastyczność skóry i promuje procesy powstawania blizn.

Humulus Lupulus (chmiel) - Ekstrakt chmielowy - ma właściwości antybakteryjne, ściągające i tonizujące. Spowalnia starzenie się komórek, wzmacnia skórę i eliminuje stany zapalne.

Hydrogenated Coco-Glycerides - Uwodorniony olej rycynowy - ma działanie zmiękczające i zatrzymujące wodę na skórze.

Hy

Komentarze

Nie dodano żadnych komentarzy do tego posta

Dodaj nowy komentarz

Musisz być zalogowany, aby dodać nowy komentarz
Bloger
Kategorie
POZOSTAŁE
Inne tematy
WYDARZENIA
Co słychać.
ZMIANY
Jakie zaszły zmiany w serwisie.
AKTUALNOŚCI
Nowe informacje.
ZAKUPY
Co jest na topie.
Ostatnio skomentowałem